5
Komen

Lelaki akan lebih SIHAT apabila bersama dengan Wanita CANTIKHye kOrg..
kOrg nk tawu x kajian yang dilakukan University of California ini mendapati kehadiran wanita cantik meningkatkan hormon 
testosteron dan kortisol lelaki.

Hormon testosteron berfungsi sebagai pembangkit ghairah selain meningkatkan kesihatan dan memberi tenaga. Hormon ini berada pada tahap tertinggi semasa lelaki berumur 20 tahun dan berkurang seiring pertambahan usia dan tempoh hubungan.
(haa..percaye ke x nie?)

Kortisol pula berfungsi menurunkan ketegangan urat-urat saraf dan meningkatkan kepekaan. Jika tahap kedua-dua hormon ini sama-sama meningkat, anggota badan pun akan terasa lebih sihat.

Kajian diketuai oleh Dr. James Roney itu melibatkan 149 pelajar lelaki berusia 18 dan 24 tahun yang dipertemukan dengan wanita cantik dan tentu sekali yang memikat hati.

Selang beberapa minit pertemuan, air liur responden diambil dan diuji untuk mengetahui kadar hormon testosteron dan kortisolnya.

Di sinilah satu fakta menarik ditemui. Hanya dalam masa lima minit berbual dengan wanita cantik itu, tahap testosteron mereka meningkat hingga 14 peratus manakala hormon anti tekanan kortisol meningkat sehingga 48 peratus.
(wow...hahaha)
Tetapi berbeza pula apabila responden terlibat bertemu dengan rakan lelaki mereka. Tahap testosteron dan kortisolnya malah menurun sehingga 7 peratus.

Penjelasan mudahnya, semasa lelaki bertemu wanita cantik dan memikat, otaknya akan menghantar mesej pada kelenjar pituitari untuk mengeluarkan kedua-dua hormon tersebut. Ketika hormon itu tersebar ke dalam badan, sistem metabolisme akan menjadi lancar dan tubuh pun akan terasa lebih bugar.

Ternyata lebih menyihatkan tubuh badan selain tentunya membahagiakan ketika bersama wanita cantik berbanding melepak dengan rakan lelaki.
 

Hahaha...kepada kaum lelaki, bce nie taw..
hahaha..
(=_=)


Thankz coz bace ira pnyer entry..
komen2 la sme..
TQ

5 comments:

cik jiehah シ said...

ouihh? ,. macam2 la,. haha.. btw, info yg cool xD

BudakBudak said...

hhaha..kesian kat saya yg tak cantik ni.. ~~


salam singgah ! :) nice blog dear~~

❤ Ira CuCanMeL ❤ said...

thankz @cik jiehah

❤ Ira CuCanMeL ❤ said...

thankz @budakbudak

Korean Style Online said...

Nice blog that you have and good writing, continue and keep up a good work, sesekali boleh lepak kat blog saya korean fashion. have a nice day...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...